Fakivágás.hu alpintechnikával

 

 
 

Favágás utáni gyökér kiszedése

   
 Favágás  után a  gyökér,  vagy tönk eltávolítása három féle módon történhet:
-munkagéppel való eltávolítás
-tuskómaróval történő kimarás
-kézi erővel történő kiásás.
 
  -  A    favágás    után   munkagéppel   történő   gyökér  eltávolítás  feltételei   a   megfelelő   beállási    lehetőség , a  fa körüli elegendő hely, valamint hogy a  gyökérzet ne legyen benőve kerítés, járda ,akna és egyébb építmény    alá .  Mivel  vállalkozásunk   a speciális fakivágás területére szakosodott, ezért a munkagéppel történő eltávolítás, minden esetben külső alvállalkozó segítségével történik. Elsősorban több, nagyobb méretü tönk esetén előnyös, a  költségek miatt.( Óradíj kb.:7-9000 Ft + kiállás, minimum 3-4 óra.)
  -  A favágás utáni tuskómaróval történő kimarás, a kisebb beállási helyigény (kb 1 méter széles) és viszonylag alacsonyabb költség miatt kedvezőbb lehet, ha elegendő a kb. 30 cm mélységü kimarás,mely után egy burkolható, betonozható felületet kapunk.
  -   Legvégső megoldás a favágás utáni gyökértönk eltávolítására, a kézi kiásás. Ez rendkívűl munkaidő igényes, de sok esetben nincs más megoldás. Kis kertekben, nem túl nagy méretü fa esetén ez a megoldás gazdaságosabb , mint a gépi változatok. Favágás után a törzset meghagyjuk olyan hosszan, ahogy a leg optimálisabb. Ezután az egész gyökérzetet feltárjuk. A gyökerek elvágása baltával történik. A láncfűrészt nem használhatjuk ugyanúgy, mint favágás során. A gyökér kézi kiásását , csak az általunk elvégzett favágás során tudjuk megvalósítani.